Intake

Uit onderzoeken blijkt dat de persoon van de therapeut bij het al dan niet slagen van de therapie de doorslaggevende factor is. Dat geldt ook voor Gestalttherapie. De therapeutische relatie is immers bij uitstek de relatie waarin een cliënt veilig kan oefenen. In deze relatie mag een cliënt boos worden, verdrietig zijn, zich laten gaan, de dingen laten zien waar hij zich het meest voor schaamt, zonder dat de therapeut hem veroordeelt. Daarom is een intakegesprek noodzakelijk, waarin kan worden vastgesteld of er een “klik” is tussen de cliënt en mij, een basisvertrouwen.

De missende pool

Mijn aanpak wordt bepaald door wat mensen nodig hebben en wat er aan de hand is. Sommige mensen hebben een gerichte therapeutische aanpak nodig voor hun klachten. Ze willen bijvoorbeeld pijn te verwerken of met boosheid om te leren gaan. Anderen willen vooral informatie over en oefenen met nieuwe manieren van communiceren. Sommigen willen leren om hun situatie niet alleen emotioneel, maar ook nuchter en analytisch te bekijken Anderen zijn gewend aan een overwegend rationele benadering en willen beter leren omgaan met hun gevoelens. Een mens bestaat immers niet voor niets uit verstand én gevoel. Je kunt ze dan ook het beste allebei leren gebruiken. In Gestalttermen zeggen we dan dat we als therapeut “de missende pool aanbieden”.

Tot de kern komen

Daarnaast luister ik niet alleen naar de woorden van de cliënt, maar registreer ik bij mezelf waar mijn aandacht door getrokken wordt, wat mij opvalt. We noemen dat de figuur, de Gestalt. Het woord Gestalttherapie is daarvan afgeleid. Ik stel vragen over deze dingen, die mij opvallen en die cliënten zichzelf lang niet altijd bewust zijn. Vaak komen we daardoor samen heel snel tot de kern.

Lichaamstaal

Ons lichaam, ons gevoel en onze gedachten werken voortdurend op elkaar in. Daarom is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan hoe de cliënt denkt en wat hij/zij voelt, maar ook welke signalen het lichaam geeft. Vaak voel je wel van alles in je lijf, maar weet je niet precies waar dat vandaan komt of wat dat betekent. Ik werk met oefeningen om dat te achterhalen.

Geloof, godsdienstige opvoeding en zingeving

Sommige mensen voelen zich in hun leven belemmerd door een dogmatische geloofsopvoeding. Anderen stellen, vaak naar aanleiding van een rouwproces of een moeilijke periode in hun leven, vragen bij de zin van hun leven. Nog weer anderen zoeken naar een diepere dimensie in hun bestaan. In mijn theologiestudie en daarna heb ik veel over godsdienst en spiritualiteit geleerd. In mijn praktijk heb ik gezien hoe belangrijk zingeving is om te herstellen van pijnlijke ervaringen, welke dat dan ook zijn. Ik besteed er dan ook graag aandacht aan.

Mijn praktijk voor Gestalttherapie bevindt zich in Beuningen bij Nijmegen. Ik geef hier zowel individuele psychotherapie als relatietherapie en gezinstherapie. Ik werk hierin samen met mijn collega Gestalttherapeut en maatschappelijk werker Wilfried Sluys. We worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering.