Worden mannen communicatiever?

Vanavond hoorde ik dat het programma Voetbal International genomineerd is voor de Televizier-ring. Samen met onder andere The Voice of Holland. En terwijl ik dit typ, kijkt mijn eigen man naar Top Gear, ook al zo’n programma waar mannen veel met elkaar praten. Iets wat vroeger toch vooral het kenmerk van vrouwen werd genoemd.

Met verbazing kijk ik naar dat soms urenlange gepraat van mannen over voetbal en auto’s. Zouden ze echt aan het veranderen zijn, onze mannen? Zou deze trend zich doorzetten? Zou het taboe op praten voor mannen dan echt aan het verdwijnen zijn? Zou de veelgehoorde klacht ‘Mijn man praat niet’ binnenkort tot het verleden behoren? 1)

Kameraadschap

Zelf vind ik van bovengenoemde programma’s Top Gear de leukste, omdat ik – als ik met een half oog meekijk – geniet van het enthousiasme en de kameraadschap tussen de drie mannen. Het zijn net kleine jongens die hun jongensdromen waar kunnen maken. Ze meten zich voortdurend aan elkaar, maar op een speelse manier, die nooit venijnig wordt.

In het programma Voetbal International mis ik die hartelijkheid en kameraadschap. De humor hier bestaat nogal eens uit elkaar verbaal de loef afsteken. Maar af en toe wordt er ook serieus een lans gebroken voor het mogen uiten van emoties. En wordt door de aanwezige heren eindeloos geanalyseerd en gereflecteerd over het gedrag en gevoelens van voetballers en trainers. En soms ook al op die van zichzelf! :)

Vriendschappen helpen

Praten over gevoelens, omgaan met kritiek en reflecteren op je eigen gedrag  zijn belangrijke vaardigheden voor een relatie. In relatietherapie merken we dat mannen, die echt goede vrienden hebben, hun eigen emoties beter kennen en ze beter kunnen hanteren. In die vriendschappen wisselen ze toch het nodige met elkaar uit. Daardoor zijn ze niet bang voor emoties en meestal (verbaal) communicatiever dan mannen zonder vriendschappen. Ergens moet je het natuurlijk ook leren: gevoelens herkennen en ze uiten.

Mannen die weinig over gevoelens praten, kennen vaak hun eigen gevoelens slecht en onderdrukken ze daarom ook vaak. Hetzelfde geldt uiteraard voor sommige vrouwen.

Persoonlijk zou ik op The Voice of Holland stemmen, maar vanwege de voorbeeldwerking zou ik misschien moeten hopen dat Voetbal International de Televizierring wint?

 

1 Ik ben me ervan bewust dat ik hier een stereotype gebruik; stereotypen ontstaan echter niet voor niets…. Alle mannen die, ook volgens vrouwen in hun omgeving, zeer communicatief zijn, worden hier uiteraard niet bedoeld :)

 

_____________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer.

 

Vorige

Afscheid nemen

Volgende

Trouw

  1. Nou Marike, beter VI-TV gefeteerd,
    dan bijv Avondetappe van de Tourdefrance.
    Waarin blanke, doorgaans hoogopgeleide, veeltalige mono´s staren op asfalt en fietsen als dwazen. Als ze zich voor camera’s verbaal onderweg met elkaar meten, kun je er nooit van opaan dat ze -helmop, grimassen, oortje-aan- zeiden wat ze achteraf beweren. Hooguit bij wie zich (fors) bezeert maar desondanks blijft koersen, komt een emo-mens naar voren.
    Dan is de moment-emotie van bijv. een getergde Zidane in zijn afscheidstoernooi puurder en- achteraf althans – volledig begrepen en ‘gehumaniseerd.’ Extreem voorbeeld, ik weet het, maar – spreekt boekdelen, en scheelt hem een hoop hadiknoumaar-spijt achteraf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén