Rob heeft maandenlang een geheime, buitenechtelijke relatie met Angela. Hij leeft schijnbaar zonder enige moeite in twee werelden. 
Zijn vrouw Nienke en hij hebben echter de afspraak dat ze het elkaar meteen zullen vertellen als ze verliefd worden op iemand anders.

Liegen erger dan vreemdgaan

Als Nienke dan ook ontdekt dat Rob haar bedriegt, is ze ongelooflijk geschokt. Het liegen vindt ze eigenlijk nog erger dan het vreemdgaan op zich.
Rob is erg geschrokken van haar heftige reactie, maar ook van zichzelf. Het is alsof hij wakker wordt uit een droom. Hij realiseert zich nu pas, hoe hij Nienke buitenspel heeft gezet. Hij heeft hun afspraak letterlijk weggedrukt. Hij heeft gewoon geweigerd om erbij stil te staan. Hij wist van zichzelf niet dat hij zo egoïstisch kon zijn. Daarnaast is hij heel bang om Nienke kwijt te raken.

Contact verbreken met derde

Nienke eist van hem dat hij elk contact met Angela à la minute verbreekt. Hij begrijpt haar boosheid en verdriet, maar weigert. Hij wil Angela zien en spreken om haar de situatie uit te leggen en de relatie te verbreken. Hij vindt dat zij het niet verdient om zonder een woord aan de kant gezet te worden. Ook zij zal woedend en verdrietig zijn. 

Nienke is woedend dat hij met Angela wel rekening kan houden en niet met haar. Ze vindt dat hij haar maar een mailtje moet schrijven en ze wil die mail zelf lezen. Ze dreigt hun relatie te verbreken als hij dat niet doet.

Normen en waarden

Rob legt haar uit, dat hij – nu hij inziet hoe egoïstisch hij geweest is – niet nog een keer zijn eigen waarden en normen kan verloochenen. Hij toont begrip voor Nienke en wil hij met Nienke overleggen wanneer hij dat zal doen en waar. Hij voelt zich erg schuldig dat hij er zo’n puinhoop van gemaakt heeft. Van nu af wil hij echter zichzelf recht in de ogen kunnen kijken.

Nienke kan wel voelen dat hij het meent. Tegen alle oordelen van haar vriendinnen in gelooft ze niet dat Rob nog een keer naar Angela wil om opnieuw vreemd te gaan. Het kost haar heel veel moeite, maar vreemd genoeg ontdekt ze dat ze ook ergens blij is dat Rob hierin stand houdt. Misschien is de oude Rob toch niet helemaal verdwenen… 

Trouw aan jezelf

‘Trouw aan de ander kan soms botsen met trouw aan jezelf. Het is belangrijk om de belofte van trouw niet te zien als een slot, waarmee je vastligt aan de ketting van de ander. Dat je je partner soms pijn doet, als je trouw blijft aan jezelf, is onvermijdelijk.’

Deze uitspraak geven we stellen vaak mee. Trouw aan de ander stelt immers niets voor als je daarmee jezelf verloochent. Dan krijgt die ander wel jouw trouw, maar niet meer jou. Als je ontrouw wordt aan jezelf, word je onecht. En dus moet je soms iets doen of laten waarvan je weet, dat je je partner daar pijn meedoet.

Niet dat het zo gemakkelijk is om eerlijk te ontdekken waar die trouw aan jezelf in het geding is. Trouw aan jezelf heeft namelijk niets te maken met zomaar toegeven aan elke behoefte die in je opkomt. Rob volgde bijvoorbeeld wel zijn behoefte, maar bleek daarin niet alleen ontrouw te zijn aan Nienke, maar ook aan zichzelf.

Trouw aan jezelf betekent echter ook niet dat je dan maar geen rekening meer hoeft te houden met je partner. Als Rob Nienke niet ”uit zijn systeem” had gegooid, had hij wellicht een andere keuze gemaakt. Als hij Nienke op de hoogte had gesteld van zijn gevoelens,  hadden ze het er samen over kunnen hebben en kunnen onderzoeken wat er aan de hand was.

Stilstaan bij jezelf én bij je partner

Bij trouw zijn gaat het erom dat je bij elke keuze eerst goed voelt wat je zelf wil. Daarná vraag je je heel serieus af wat een en ander voor je partner zal betekenen. Je staat dus ook serieus stil bij zijn/haar behoeften en gevoeligheden. En in dat licht neem je je besluit. Je hebt dan vier mogelijkheden:

  1. je kiest voor jezelf.
  2. je kiest voor je partner
  3. je overlegt samen en komt tot een compromis
  4. je overlegt samen en komt tot een win-win.

In alle gevallen is het belangrijk dat de uiteindelijke keuze voelt als trouw aan jezelf én aan de situatie. De keuze is dan in overeenstemming met je geweten en klopt met je eigen waarden en normen.

Met zijn eerste keuze volgde Rob wel zijn gevoel, maar luisterde hij niet naar de stem van zijn geweten. Met zijn laatste keuze, om de relatie met Angela in gesprek af te ronden en haar niet opeens te dumpen, blijft Rob wél trouw aan zichzelf. Dat is pijnlijk voor Nienke, maar het vervult haar ook met nieuw respect voor hem én met hoop.

Een partner kan de pijn of teleurstelling van een ’trouw-aan-jezelf”-keuze meestal beter dragen, als z/hij zich gehoord voelt én als de authenticiteit van het besluit voelbaar is. Op zo’n moment kunnen beide partners samen boven hun ego uitstijgen.

_____________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer.