Op mijn website Relatietherapie-nijmegen.nl staat een relatietest, die ik een paar weken geleden nog opnieuw onder de aandacht heb gebracht middels mijn blog, twitter en linkedin. De respondenten zijn dus niet per definitie mensen, die op mijn site terecht komen omdat ze relatieproblemen hebben.
Relatietest
De test is zo opgebouwd dat er onderzocht wordt in hoeverre stellen het goed met elkaar hebben op 4 gebieden, die wij alle vier – en dan in afwisseling – belangrijk achten voor een goede relatie:
1. dagelijks contact: belangstelling voor elkaar (”hoe was je dag?”), praktische afstemming en afspraken, een knuffel of zoen bij het weggaan of thuiskomen;
2. intiem contact, waarbij elk zich bloot kan geven, zowel figuurlijk in een intiem gesprek, als letterlijk bij seksualiteit;
3. het ”samenvloeien” (confluentie): op elkaar afgestemd zijn zonder dat er veel woorden uitgewisseld worden; je automatisch richten op het ”samen” en niet zozeer op jezelf;
4. contact met jezelf: je regelmatig terugtrekken op jezelf om even weer waar te nemen wat je zelf wilt en voelt; maar ook: tijd doorbrengen met eigen vrienden; bezig zijn met je eigen ontwikkeling; kortom je regelmatig herijken op jezelf.
(Zie voor een verdere uitleg hierover de pagina over onze visie).
Ontevreden over intimiteit en seksualiteit
Uit de antwoorden blijkt dat 2/3 van de stellen vindt dat het op drie van de vier gebieden goed gaat. Op het gebied van de intimiteit zit echter 2/3 van de stellen op zijn of haar tekort.
Van de respondenten is 67,1 % ontevreden over de frequentie van persoonlijke gesprekken en 72,1 % is ontevreden over de frequentie van de seksualiteit.
66,4 procent geeft aan dat ze niet op een constructieve manier met elkaar van mening kunnen verschillen.
51,1 % geeft aan ontevreden te zijn over de manier van vrijen en het daar ook niet goed samen over te kunnen hebben.
Praten over seks en intimiteit
Precies die speciale dingen, intimiteit en seksualiteit, die de jus zijn van een partnerrelatie, blijken bij de helft van de stellen niet of onvoldoende aanwezig. Terwijl mensen er wél behoefte aan blijken te hebben. En juist de afwezigheid ervan vaak oorzaak vormt voor scheiden.
Als wij stellen vragen naar hun behoeften op het gebied van intimiteit en seksualiteit, blijken ze daar vaak niet tot weinig met elkaar over te praten. Praten over seks en intimiteit is ongemakkelijk. Velen denken dat er toch niets aan te doen valt. Tot de nood zo hoog is dat ze ofwel vreemd gaan ofwel besluiten om de relatie te beëindigen. Om met een volgende partner na een paar jaar tegen hetzelfde probleem aan te lopen.
Seriële monogamie?
Gaan we een samenleving tegemoet waarin seriële monogamie (elke paar jaar een nieuwe monogame relatie) de trend wordt? Of wordt poly-amorie de trend (meer liefdesrelaties tegelijkertijd, met eventueel een primaire relatie)? Of gaan we leren om intimiteit en seksualiteit ook in langerdurende relaties vorm te blijven geven?
Dat laatste is zeker mogelijk. We leren dat echter niet op school. Degenen die dat willen zullen er dus op andere manieren extra aandacht en zorg aan moeten besteden. Relatietherapie is een manier om deze zaken te verbeteren.
Lees ook: Hoe vaak seks is normaal?
______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.
Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.
Marianne Laarakker
Het lijkt erop dat seriele monogamie in opmars is. Vooral bij jongere stellen (met hele kleine kinderen) merk ik dat de knoop om te scheiden heel gemakkelijk wordt doorgehakt. Dus ik denk dat die trend in de komende jaren door zal zetten. We kiezen steeds meer voor ons eigen geluk.
Ik kom ook regelmatig stellen tegen die polyarmorie hebben geprobeerd en dan dus alsnog bij mij komen om hun scheiding te regelen. Polyarmorie kan werken (daar ken ik ook wel voorbeelden van), maar volgens mij alleen als de relatie goed zit en als je allebei die behoefte evenveel hebt. En daar schort het vaak aan; het gebeurt omdat er iets niet goed zit in de relatie of het is de wens van een van de twee en de ander gaat er met minder of meer tegenzin in mee.
lelo
Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om ook in je seksuele relatie te blijven ontwikkelen, verveling is ook op dat gebied killing! Neem de tijd om elkaar te ontmoeten en verrassen. Doe eens wat anders dan anders.