Door een toeval stuitte ik vorige week op Stine Jensen, filosofe en literatuurwetenschapper. Enthousiast geworden door een voorpublicatie van haar nieuwe boek  zocht ik haar website en ontdekte dat ze al meer geschreven heeft, o.a. een boek getiteld: Leugenaars. (Lemniscaat 2008). Op de binnenflap van haar boek zegt Jensen dat iedereen liegt. ”Volgens de statistieken zelfs zo’n 10 keer per dag”.

Jensen zegt van zichzelf dat ze een beroeps-snuffelaar is: ze is altijd op zoek naar onverwachte informatie. Naar kanten van mensen, die ze niet graag willen laten zien. Naar hun leugens over zichzelf of over situaties. Zeker in de liefde.

Liegen en boosheid over het liegen van de partner komen we in relatietherapie dagelijks tegen. Het is bijna even onvermijdelijk verbonden met relatiecrises als de tegenpool ervan: het snuffelen in mail, telefoon, agenda etc. van de bedriegende partner.

Snuffelaar en bedrieger

Volgens Jensen is de snuffelaar altijd een pessimist. Iedereen weet dat verliefdheid niet blijvend is. De snuffelaar is bang voor het moment, waarop de roze wolk verandert in een donderwolk. ”En dus gaat hij angstvallig op zoek naar de eerste tekenen van verandering.”

De bedrieger deelt volgens Jensen dezelfde angst dat het mooie liefdesleven uit elkaar valt. Steeds opnieuw begint hij – naast de huidige relatie – aan een nieuwe liefde. Hij lijkt niet zonder ”het verblindende, verslavende begin” (Jensen, idem) te kunnen. De bedrieger is bang voor de sleur, bang voor het gewone, dagdagelijkse leven. Hij is verslaafd aan de kick van het begin.

In de confrontatie met elkaar zouden leugenaar en snuffelaar kunnen ontdekken wat de waarheid over hun relatie is. Ze zouden kunnen onderzoeken, wat ze samen aan die dreigende sleur kunnen doen. Ze zouden kunnen uitwisselen wat beiden nodig hebben om weer plezier te hebben in de relatie.

Er is echter moed voor nodig om onder de oppervlakte te kijken naar wat er werkelijk in hun relatie en in hun leven aan de hand is.

Liegen en sussen

En dus liegen mensen. Niet alleen over vreemdgaan, maar ook over zichzelf en over hun relatie. Liegen in de zin van:”De schone schijn ophouden”. In de zin van:”Jezelf niet eerlijk aankijken in de spiegel”.

Vaak komen stellen bij ons en vertellen hoe ze eigenlijk wel wisten, dat het niet helemaal goed ging. Maar dat ze tegen zichzelf zeiden:”Het wordt wel beter als we het niet meer zo druk hebben…” Of:”In elke relatie is wel wat…, dit hoort er gewoon bij”.

Wij noemen dit ”sussen”. Mensen sussen zichzelf of anderen in slaap. Ze liegen dan eigenlijk tegen zichzelf. Ze maken zichzelf wijs dat ze nog niet in actie hoeven te komen om aan hun relatie te werken. Dat ze de confrontatie nog niet aan hoeven te gaan. Dat het niet het juiste moment is. Het is grappig dat we in dit verband nog een uitdrukking hebben, die met ”slaap” te maken heeft: ”Geen slapende honden wakker maken.”

Nachtmerrie

Liegen is volgens Jensen: ”met opzet onjuiste informatie verschaffen”.  Dus je bent je er heel goed bewust van, dat de informatie niet helemaal klopt. Je bent helder en allerminst in slaap. En je hebt een reden om die informatie zo onjuist neer te zetten. Die reden is dat je ofwel jezelf ofwel de ander niet de hele waarheid wilt vertellen of laten zien.

En dat doet iedereen dus kennelijk minstens 10 keer per dag. Liegen om zichzelf of anderen in slaap te sussen. Tot je wakker wordt in een nachtmerrie…

Lees verder: liegen in je relatie (2)

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.