Graag wens ik ieder die dit leest een gelukkig nieuwjaar. Een wens die we de komende weken veel uit zullen spreken. Uit ervaring weet ik dat die vraag na een week ongeveer gevolgd zal worden door de vraag:”Mag dat nog eigenlijk?” Waarop ik altijd zeg:”Mij mag je het hele jaar door een gelukkig nieuwjaar wensen!”
Maar wat wensen we elkaar als we dat zeggen? Wat is voor mij een gelukkig nieuwjaar? En wat voor jou? Wat is een gelukkig nieuw jaar als je op het punt staat om te scheiden? Stel dat je er net achter gekomen bent dat je partner vreemd gegaan is? Of als je partner je net verteld heeft geen gevoelens meer voor je te hebben? Als je net ontslagen bent of er ontslag dreigt? Of als je zelf ernstig ziek bent of een dierbare dat is? Wat is dan een gelukkig nieuwjaar?
Diepgang
“Ik wil diep met jullie gaan”, zei Herman Finkers in zijn oudejaarsconference. “Maar bij diepgang dalen de kijkcijfers…”
Toch is dat precies wat ik denk dat we voor een gelukkig nieuw jaar nodig hebben: diepgang. En met ”we” bedoel ik eigenlijk iedereen, mensen met en zonder partnerrelaties, met en zonder kinderen.
Om dat uit te leggen, moet ik even een uitstapje maken. Zoals sommigen van mijn lezers weten, heb ik een theologische achtergrond. Ik heb, vóórdat ik Gestalt- en relatietherapeut werd , theologie gestudeerd in Nijmegen t/m mijn kandidaatsexamen (gelijk aan het huidige bachelorsniveau). Later heb ik nog een jaar spiritualiteit gestudeerd.
Niet dat ik kerkelijk ben; integendeel, zou ik haast zeggen. Maar ik kan wel genieten van oude tradities en symbolen. En de wijsheid zien in oude verhalen, die niet voor niets al zo lang overgeleverd zijn. Dat is toch een teken van kwaliteit. Zoals het bij de top 2000 een teken is van kwaliteit als een lied al jaren in de top 10 staat!
Ik ben theologie gaan studeren vanuit mijn behoefte aan diepgang. Aan bezig zijn met de vraag waar mensen nu eigenlijk in geloven. Wat hen bezighoudt, wat hen raakt en motiveert, op grond waarvan ze hun keuzen maken. En welke rol hun geloof daar in speelt.
Die diepgang vind ik terug in mijn werk. Ik onderzoek met mensen waar ze tegenaan lopen, wat hen energie kost en wat hen energie geeft. We bespreken waar ze tevreden zijn over zichzelf en waar ze zich schuldig over voelen of zich voor schamen. We zoeken samen naar wegen om anders om te gaan met teleurstelling, pijn en verdriet.
En in relatietherapie vind ik de diepgang als stellen vertellen over hun relatie en de beperkingen, die ze daar in tegenkomen. Als ze vertellen over hun verlangens naar echt contact met hun partner. En hoe ze elkaar kwijtraken door de drukte van het werk, de slapeloze nachten van de jonge kinderen, de veeleisende sociale verplichtingen, de verbouwing van hun huis. Hoe ze zich afvragen of die partner het nog wel is…
Verandering
In al die gesprekken zoek ik – in de relatietherapie samen met collega Wilfried – naar waar het nu ten diepste over gaat. Waar mensen nu écht naar op zoek zijn. En wat hen belemmert om dat te kunnen vinden, bij zichzelf, bij elkaar.
We onderzoeken hoe hun waarden en normen mbt relaties: wat maakt een relatie goed (genoeg)? Waar word je gelukkig van?
We proberen geen quick fix te bieden, die over een paar maanden uitgewerkt is; geen dieet waar je na verloop van tijd meer van aankomt dan je afgevallen was. Een quick fix levert geen gelukkiger relatie, geen gelukkiger nieuw jaar op. Daar is meestal een fundamentelere verandering voor nodig, die kan beklijven.
Een fundamentelere verandering kan alleen tot stand komen als je dieper graaft. Als je uitkomt bij iets waar je echt in kunt geloven en waar je echt voor kunt gaan staan. Anders houd je het niet vol. En vervolgens heb je dan mensen om je heen nodig, die in hetzelfde geloven en die je kunnen stimuleren om vol te houden, als het even wat moeilijk wordt. Zoals jij op andere momenten hén kunt stimuleren.
Goud, wierook en mirre.
Zo heb ik zelf ook regelmatig behoefte aan iemand of iets, die/dat míj inspiratie geeft. Behoefte aan eigen voeding, behoefte aan verbinding, aan het gevoel bij een grotere gemeenschap te horen.Vanuit die behoefte bezocht ik vanmorgen een viering in de Boskapel, een Augustijnse gemeenschap, die zich om begrijpelijke redenen losgemaakt heeft van de katholieke kerk, maar zich wel bezig houdt met de oude verhalen en symbolen van de christelijke traditie. Het thema was: Drie Koningen. ”Wat is jouw droom?”vroeg de pastor. ”Wat is de nieuwe weg die jij wilt gaan?”
Wat is jouw droom voor dit nieuwe jaar?
Een mooie vraag, die ik graag doorgeef. Wat is jouw droom voor dit nieuwe jaar? Met betrekking tot je leven, je werk, je relatie en/of je gezin?
En dan niet alleen qua financiële en materiële zekerheid, hoe belangrijk ook. Maar ook met betrekking tot zingeving en verbinding: hoe wil jij partner zijn? Of vader of moeder? Hoe wil jij vriend zijn voor je vrienden? Hoe wil jij deel uitmaken van onze samenleving?
Wat is jouw droom met betrekking tot leven en dood, verleden en toekomst: wat zijn jouw bronnen, die jou voeden? Wat neem jij mee vanuit jouw traditie, wat zijn voor jou belangrijke waarden en normen? En hoe wil jij daarmee een gezamenlijke toekomst helpen vorm geven?
Vragen, die er toe doen. Vragen die leiden naar diepgang en misschien wel tot een noodzakelijke verandering. In je leven en in je relatie. Vragen om met je partner over te praten, die jullie wellicht kunnen helpen om er samen een gelukkig nieuwjaar van te maken.
Ik wens ieder een inspirerend en gelukkig nieuwjaar toe, met veel goud, wierook en mirre!
______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.
Geef een reactie