Zojuist heb ik de film Black Butterflies gezien. Een indringende film over de Zuidafrikaanse dichteres Ingrid Jonker, prachtig gespeeld door Carice van Houten.

Ingrid Jonker is een ikoon  geworden van de anti-apartheidsstrijd, nadat Nelson Mandela haar gedicht over een vermoord zwart kind voorlas bij zijn eerste reden voor het Zuid-Afrikaanse parlement.

Erkenning door vader

In de film Black Butterflies is ze echter ook een ikoon voor wat niet alleen een Zuid-Afrikaans kind, maar elk kind nodig heeft: erkenning door zijn of haar vader.

Die erkenning ontbeerde ze pijnlijk. Haar vader liet het gezin in de steek nog voor ze geboren was. Haar  moeder pleegde zelfmoord toen ze 10 jaar was. Haar vader nam haar en haar zusje met tegenzin op in zijn tweede gezin en gaf hen een kamer in de bediendenvleugel.

Hij was een uiterst rechts parlementslid, voorvechter van het apartheidsregime dat door zijn dochter zo sterk bekritiseerd werd. Hij maakte deel uit van de censuurcommissie voor literatuur, die een gedichtenbundel van haar afwijst. Hij ziet zijn dochter als een gevaar voor zijn goede naam en maakt haar daar keer op keer op pijnlijke wijze op attent.

Ingrid zoekt haar erkenning vervolgens in haar vele relaties met mannen. Die doen allemaal hetzelfde als haar vader: ze laten haar in de steek zodra ze hun leven teveel verstoort.

Kind vraagt erkenning

Als de censuurcommissie een volgende gedichtenbundel accepteert denkt Ingrid eindelijk zijn erkenning gewonnen te hebben. Ze krijgt een prijs voor de bundel en vraagt haar vader met haar mee te gaan om de prijs op te halen. Dan vertelt hij woedend dat hij de bundel alleen heeft goedgekeurd om een nieuw schandaal te vermijden. Hij wijst haar definitief de deur en wil haar nooit meer zien.

Dat is voor Ingrid de doodslag. Ze maakt nog een reis, maar haar levenslust is weg. Het kind in haar is vermoord. Het ligt in de goot, evenals de 2 kinderen die ze door abortus heeft laten afdrijven. Uiteindelijk verdrinkt ze zich in zee.

Maar het kind is niet dood. Het vraagt nog dagelijks om erkenning en niet alleen in Afrika…

_____________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen  haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer.