Mannen en gevoelens, onderdrukken of gewaarzijn?

Afgelopen vrijdag voerde ik een drietal eindgesprekken van een aantal studenten van de Gestaltopleiding Multidimens.  Twee van hen waren man en bij allebei ging het gesprek o.a. over mannen en gevoelens. Wat doen mannen met gevoelens? En wat doen (sommige) gevoelens met hun eigen beleving van mannelijkheid? Hoe beleven mannen tegenwoordig hun mannelijkheid?

Gevoelens opmerken

Thema’s die ik ken vanuit relatietherapie. Veel mannen zijn niet zo bezig met hun gevoelens. Ze merken hun gevoel vaak pas  op, als het heftig is. En meestal vinden ze dat prima, want gevoelens kunnen bar lastig zijn: ze verstoren je in waar je mee bezig bent. Heftige gevoelens vragen om heftige uitingen als agressie of seksualiteit. In de emotionele huishouding van mannen is het daarom belangrijk dat ze voldoende vormen en momenten hebben om deze heftige uitingen in te kunnen kanaliseren. Sporten en vrijen zijn daar geliefde vormen van.

Praten over gevoelens

yay-man vrouw opgeluchtPraten over gevoelens is een vrouwending. Veel mannen doen dat niet graag. Tót ze geleerd hebben dat praten óók de opluchting en ontlading kan geven, die ze kennen vanuit sport of seksualiteit. Maar dan moet dat praten wel op een rustige manier gebeuren. En een begin en een eind hebben en niet eindeloos doorgaan, zoals vrouwen soms te lijken willen.

Voor mannen is het belangrijk om te begrijpen dat vrouwen willen doorpraten ze zich gehoord voelen. Tot dat beide gesprekspartners tevreden zijn. Voor vrouwen is het belangrijk om te begrijpen dat mannen vaak non-verbaal en hun gevoelens (moeten/willen) uiten. Onder andere door te vrijen.

Iets met je gevoelens doen

Een en ander neemt niet weg dat het voor mannen belangrijk is om zich meer van hun gevoel ”gewaar’ te worden: meer op te merken wat er met hen aan de hand is. Zodat ze kunnen leren om die gevoelens te dragen. Ze kunnen er een uitingsvorm voor kiezen ipv ze óf meteen weg te stoppen en maar gewoon door te gaan óf pas later in heftigheid te uiten. De heftigheid kan zich immers ook uiten in agressiviteit en daar problematische vormen in aannemen.

Voor beide mannelijke studenten was het duidelijk: beiden wilden in hun werksetting (therapiepraktijk resp. justitiële jeugdinrichting) mannen helpen zich meer gewaar te worden van hun gevoel om hen daardoor meer zeggenschap over zichzelf te geven. De manier waarop ze daar over vertelden geeft alle hoop voor hun toekomst en die van de mannen, die hen mogen ontmoeten. En maakt duidelijk dat Gestalttherapie, met haar focus op gewaarzijn, hierin veel te bieden heeft.

______________________________________________________

Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.

Vorige

Mindfulness in relatietherapie

Volgende

Artikel over relatiepatronen in Libelle

  1. Lidia

    You can definitely see your skills in the article you write.
    The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.
    All the time follow your heart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén