“Het is lente, ik voel het aan mijn instrumenten!”
Met deze ondeugende opmerking kreeg mijn vader elk voorjaar weer de lachers op zijn hand. Want het is zo herkenbaar: ook dit jaar is het weer regelmatig prachtig lenteweer; iedereen komt naar buiten, de bloesem trekt vele fietsers en wandelaars en iedereen geniet, voelt dat h/zij leeft én… loopt het risico verliefd te worden. Kregen we afgelopen winter veel aanmeldingen van mensen bij wie ”het gevoel weg” was; de afgelopen weken gingen veel aanmeldingen over:”Mijn partner is verliefd op een ander!”
Iedereen schrikt daarvan. En toch overkomt het praktisch iedereen in een langerdurende relatie wel een keer. Als je openstaat voor het leven, als je jezelf niet bewust afsluit voor gevoelens, dan is de kans groot dat je een keer verliefd op een ander wordt. Want er lopen veel leuke mensen rond op deze aarde!
Moet je het je partner vertellen?
Het overkomt dus veel mensen. En het levert vaak grote crises op. Want niemand had dat verwacht! Ook al hoor je het regelmatig en gaan de meeste soaps over niets anders: iedereen lijkt er van overtuigd dat het hén niet zal overkomen.
De meeste mensen hebben het er samen ook nooit over gehad en hebben geen afspraken gemaakt over: wel vertellen, niet vertellen? Hoe ver mag je gaan? etc.
Mijn advies zou dan ook zijn: bespreek deze mogelijkheid van tevoren. Het kan echt ook jullie overkomen.
Je kunt bijvoorbeeld de afspraak maken, dat je het met elkaar deelt als je gevoelens krijgt voor een ander. Dat heeft voordelen: hoe opener je het met elkaar kunt bespreken wanneer je een ander leuk vindt, hoe vanzelfsprekender het ook is om met elkaar te delen wanneer de verliefdheid toeslaat. Tenslotte is het iets belangrijks wat jou overkomt. En als je belangrijke dingen níet met je partner deelt, doet dat zeker iets met je relatie.
Sommige partners willen echter elkaar wel de ruimte geven, maar er dan niet mee geconfronteerd worden. Ik heb begrepen dat het in Frankrijk heel normaal is om een geheime liefde te hebben. En dat het net zo normaal is om dat níet aan je partner te vertellen. In de film l’ Avenir is de eerste reactie van een 50-jarige vrouw op de bekentenis van haar man, dat hij vreemdgaat, dan ook:””Waarom moet je me dat zo nodig vertellen??”
Zo kan het dus ook. Welke afspraak je kiest, is mijns inziens minder belangrijk dan dat je een afspraak maakt en het samen over de mogelijkheid hebt.
Waarom word je verliefd op een ander?
Al eerder heb ik een blog geschreven over mogelijke redenen waarom je verliefd wordt op een ander: https://www.mv-gestalttherapie.nl/blog/verliefdheid-op-een-ander/.
Het gaat uiteindelijk vaak over behoefte aan iets nieuws, vandaar dat de lente ook zo’n seizoen is waarin dit vaak voorkomt. Of vakantie: als je even uit de sleur in een nieuwe omgeving bent. Verliefdheid heeft te maken met je weer levendig voelen, enthousiast, alsof alles weer gaat stromen na een tijd van stilstand en wellicht ook sleur.
Zolang de verliefdheid geen crisis in je eigen relatie teweeg brengt en je er samen over kunt praten en lachen, kan het zelfs stimulerend werken voor je eigen relatie. Je bent immers vrolijker, enthousiaster, alles gaat makkelijker… dat heeft ongetwijfeld ook invloed op je partner en andere gezinsgenoten. Verliefd op een ander hoeft geen probleem te worden. Dat wordt het meestal pas als er ruzie ontstaat en onenigheid over wat je al dan niet met je verliefdheid gaat doen.
Maak afspraken
Daarom is het belangrijk dat jullie samen afspraken maken over wat je wel en niet met je verliefdheid gaat doen. Bespreek met elkaar wat jouw wensen zijn en wat je partner kan verdragen. Bespreek wat hij/zij wil weten. Daar zijn eveneens geen richtlijnen voor. Het is niet per definitie beter om àlles te vertellen, sommige partners willen liever niet zoveel weten. Zolang jullie het maar eens zijn over de te volgen gedragslijn. Het gaat erom dat jullie hier samen uitkomen en dat er geen sfeer van vermijding en/of liegen ontstaat.
Verliefd op een ander: leer er mee omgaan en denk niet dat het meteen het einde van je relatie is! Als we hier beter in worden zou dat wel eens veel scheidingen kunnen schelen. En daarmee ook veel kinderleed!
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog
Geef een reactie