Valentijnsdag

‘’Naar schatting vieren a.s. donderdag 3,1 miljoen Nederlanders Valentijnsdag, 8 procent minder dan vorig jaar.’’, las ik net op nu.nl. De economische crisis zou hier debet aan zijn.

En verderop las ik dat op Valentijnsdag veel relaties beginnen, maar ook eindigen. Dat laatste zou dan het gevolg zijn van een fout Valentijnscadeau! Om jullie zowel het geld als de ellende te besparen volgen hieronder een aantal tips voor Valentijnscadeaus, die niets kosten en je relatie goed zullen doen.

Wat is Valentijnsdag?

De overgeleverde legende maakt precies duidelijk, waarom Valentijnsdag de dag van de liefde is geworden. Volgens deze legende kwam in de eerste eeuw een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een Romeinse soldaat, de vrouw een Christen. In die tijd was het Christendom niet erkend. De keizer werd als een God vereerd. Trouwen met een christen was verboden.

Valentijn vond echter de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Valentijn honoreerde die verzoeken, maar werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij de keizer te bekeren tot het christendom. Keizer Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari. In het jaar 496 riep paus Gelasius I daarom deze dag uit tot de dag van de Heilige Valentinus.

Het romantische thema is dus: liefde overwint alle wetten. Als relatietherapeut weet ik dat dit geldt voor de eerste periode van verliefdheid. Daarna heeft de liefde echter regelmatig een handje van beide partners nodig om te blijven overwinnen. Valentijnsdag is daar een mooi moment voor.

Valentijnscadeautje

Veel mensen geven onbewust vaak iets wat ze zelf leuk of gemakkelijk vinden om te geven. Daar speelt de hele commercie ook op in. Gauw iets gekocht en daarmee heb je dus aan je plicht voldaan. De waarde van een cadeau zit voor de ander echter vaak in de moeite die je er voor over hebt gehad. Partners hebben dat feilloos in de gaten. Ga je zelf maar na: welke cadeaus herinner je je nog? Wat maakte het zo speciaal dat je dat nú nog weet?

Suggesties

Hieronder daarom een paar suggesties waar je zelf moeite voor moet doen:

Complimenten geven

Vertel je partner vandaag op een originele manier wat je in hem/ haar waardeert: hang een briefje aan zijn sleutelbos, of leg een kaartje op het dashboard van haar auto. Stuur een kaartje per email, spreek zijn voicemail in met op de achtergrond een (jullie?) liedje, stuur een zelfgemaakt gedichtje per whatsapp, leg een briefje op haar bord bij het avondeten of op haar hoofdkussen vanavond, al dan niet vergezeld van een bloem.

Iets voor hem/haar over hebben

Zeg je partner – op een eigen gemaakt kaartje – toe iets te doen, waarvan je weet dat hij/zij dat erg leuk zou vinden, maar waar jij nooit zin in had. Dus wees eens genereus, geef iets waar je moeite voor moet doen. Beloof bijvoorbeeld om een keer mee te gaan shoppen of een keer samen naar die voetbalwedstrijd te kijken. Bied haar aan de hele week de vaatwasser uit te ruimen, ook al heb je daar ’s ochtends nooit zin in of de hond uit te laten, of mee te gaan naar haar ouders, terwijl je dat altijd een bezoeking vindt etc.

Stap uit je comfortzone

Rond het thema vrijen, seksualiteit en intimiteit vallen heel veel cadeautjes te geven: je eigen grenzen bewaken is namelijk niet hetzelfde als nooit eens iets ongemakkelijks uitproberen…
Stap eens uit je comfortzone en neem een keer ’s ochtends het initiatief om te vrijen, al ben je dan nog niet helemaal wakker. Of probeer een keer dat standje, ook al vind je dat eng-spannend.

Aandacht geven

Zeg toe om elke week echt minstens een uur tijd voor een persoonlijk gesprek met elkaar te maken. Of om elke dag echt te vertellen wat er in je omgaat, dus daar van tevoren zelf ook bij stil te staan.

Ik wens jullie een hele leuke Valentijnsdag!

 

Lees ook: Idee voor Valentijnsdag; Valentijnsdag 2017

______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.

Hier kun je je gratis abonneren op haar blogabonneer op blog.

 

 

Vorige

Kritiek op je partner

Volgende

Ontevreden over intimiteit en seksualiteit

  1. marike

    Graag gedaan!

  2. bedankt voor het gevoelensspel. Heel handig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén