Een tijd geleden was ik helemaal verslingerd aan de boeken van Robin Hobb. Ze schrijft een soort fantasy met een hoog psychologisch en filosofisch gehalte. Haar hoofdpersonen zijn mensen – geen fantasiewezens – die hun weg zoeken in het leven en daarbij zeer herkenbare psychische problemen tegenkomen.
Identiteit bepaald door werk
Het verhaal helemaal uitleggen zou hier te ver voeren. Maar wat mij boeit is hoe FitzChivalry, bastaardzoon van een overleden kroonprins, door alle delen heen moeite heeft om zijn identiteit te vinden. In de meeste gevallen ontleent hij zijn identiteit en zijn bestaansrecht aan degene aan wie hij trouw gezworen heeft en voor wie hij werkt: de koning en diens volk. Hij lijkt niet anders te kunnen dan voortdurend prioriteit te geven aan elke opdracht in hun belang. Daarmee verspeelt hij zijn geliefde Molly, die haarscherp analyseert dat hij haar wel steeds belooft om er voor haar te zijn, maar dat de koning altijd vóórgaat. Tenslotte heeft ze daar genoeg van. Ze vertrekt.
Het werk gaat voor
We komen vaak stellen tegen waar exact hetzelfde speelt. Waar het werk of een hobby van één van beide altijd vóór gaat op de relatie. Waar steeds opnieuw beloften worden gedaan, die niet nagekomen kunnen worden. En pas als de ene partner serieus dreigt met het verbreken van de relatie, realiseert de ander zich hoe ernstig het is.
Vaak heeft de ”workaholic” alle eerdere klachten en kritieken nooit echt serieus genomen. Voor hemzelf – en steeds vaker kun je hier ook ”haarzelf” invullen – is de voorrang van het werk immers zó vanzelfsprekend. Hij staat niet stel bij de mogelijkheid van een keuze. Tot het te laat is.
Prioriteit aan de relatie
Geen enkele partner verdraagt het als er voortdurend geen prioriteit aan de relatie wordt gegeven. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, gaat een relatie niet vanzelf. We kennen inmiddels waarschijnlijk allemaal de uitspraak:”Liefde is een werkwoord”. Of: “Je moet werken aan je relatie”. Toch wordt dat nog maar weinig in praktijk gebracht.
Ik zeg wel eens:”In Nederland krijgen de werkgevers het beste deel van de mensen. En ”thuis” moet het doen met de restjes. De rest van de energie, van het geduld, van het initiatief. Thuis wordt door veel mensen beschouwd als de plek om uit te rusten. Zodat je de volgende ochtend weer fit naar je werk kunt. Het werk krijgt alle prioriteit.
Er wordt zelden prioriteit gegeven aan de relatie. Zelfs vaak nog niet als mensen in relatietherapie gaan. We komen regelmatig tegen dat mensen in een vervolgsessie geen tijd gemaakt blijken te hebben om huiswerkopdrachten uit te voeren. Dat partners in twee of drie weken tijd niet één keer tijd hebben kunnen maken om iets met elkaar te bespreken. Dat er zelfs nu geen prioriteit aan de relatie is gegeven…
Bewustwording
Hoe wil je je relatie redden als je elkaar nooit belangrijk genoeg vindt? Als je nooit tijd voor elkaar neemt? Wat voor relatie heb je dan eigenlijk?
Het zich bewust worden hiervan brengt gelukkig wel vaak een schok teweeg. Een schik die mensen zich opeens doet realiseren dat ze een keuze hebben. Dat het fijn is om zo hard te werken, dat je misschien veel geld verdient. Maar wat als je uiteindelijk in je eentje in dat mooie huis achterblijft? Dat het fijn is om zó trouw te zijn aan je baas, dat hij je zeer waardeert en jij zijn steun en toeverlaat bent. Maar wat als dat betekent dat je partner uiteindelijk vertrekt?
”Wat heb je gedaan dat ze bij je weg wou?”, vraagt iemand aan FitzChivalry.
Hij antwoordt:”Het is meer dat ik niets gedaan heb om te zorgen dat ze wou blijven…”
_____________________________________________________
Marike de Valk is Gestalttherapeut en geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit.
In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742.
Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer.
Geef een reactie