Een aantal weken geleden scheef ik al een blogpost over liegen in relaties.
Daar werd aangegeven dat een reden voor vreemdgaan kan zijn dat de leugenaar eigenlijk moeite heeft met het verlies van het spannende, stormachtige begin in de relatie. In de nieuwe verliefdheid zoekt z/hij opnieuw het verslavende begin van een liefde. En vervolgens liegt hij daarover.
Het liegen is het ergste
Wat de leugenaar meestal niet inschat, is dat de partner dit liegen meestal nog veel erger vindt dan het vreemdgaan zelf. Zoals wij in relatietherapie zeer veel meemaken, lijkt juist dit liegen – en hoe explicieter en frequenter, hoe erger – de vertrouwensbasis meer te schaden dan het overspel zelf.
Onder dit liegen- of het nu over vreemdgaan gaat of over iets anders – zit echter een pijnlijk principe:
Je kunt alleen toegeven aan een ander wat je zelf onder ogen durft te zien. Als je jezelf in de spiegel aan durft te kijken. Oftewel: je kunt niet open zijn over iets dat je ook voor jezelf verstopt.
Jezelf onder ogen komen
Precies in dat ”onder ogen zien” zit vaak de innerlijke weerstand van de leugenaar: h/zij wil en kan niet echt kijken naar wat hij doet of gedaan heeft. De leugenaar of bedrieger beschikt over de ”vaardigheid” om lastige zaken naar de achtergrond te duwen, uit het zicht te houden. En vaak doet hij dat niet alleen voor de partner, maar in de eerste plaats voor zichzelf.
Niet voor niets gebruiken we de term: ”iets onder ogen zien”. Dat betekent: ergens met aandacht naar willen kijken en er verantwoordelijkheid voor nemen.
Verantwoordelijkheid vermijden
Zolang de leugenaar niet naar haar eigen handelwijze kijkt, hoeft hij zich niet serieus af te vragen wat hij ervan vindt. Hij hoeft er geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Dus denkt hij gewoon niet over lastige zaken na. Hij duwt ze weg nog voordat ze zijn bewustzijn bereiken.
Meestal is er nog wel iets van ”gewaarzijn” zijn: ergens voelt de leugenaar wel dat er iets niet klopt. Maar aangezien dat een lastig gevoel is, duwt de leugenaar ook dat gewaarzijn weg. Hij/zij sust zichzelf, bv door tegen zichzelf te zeggen dat het allemaal niet zo veel voorstelt.
Kortom: een leugenaar liegt om de confrontatie te vermijden. Maar niet , zoals vaak gedacht wordt, de confrontatie met de ander. H/Zij vermijdt meestal vooral de confrontatie met zichzelf.
______________________________________________________
Marike de Valk is Gestalt- en relatietherapeute. Ze geeft individuele, relatie- en gezinstherapie in Beuningen bij Nijmegen samen met haar collega Wilfried Sluys. Op haar site: https://www.mv-gestalttherapie.nl legt ze haar werkwijze uit. In haar blog (https://www.relatietherapie-nijmegen/blog/) schrijft ze over alles wat met partner- en gezinsrelaties te maken heeft. Ze geeft daar ook lezingen over. Ze is te bereiken via het contactformulier op haar sites of via 024-6751742. Hier kun je je gratis abonneren op haar blog: abonneer op blog.
Geef een reactie